Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Nieuwsoverzicht

Start Tsjerketour Timo de Jong

Timo de Jong gaat op tour langs de kerken van het noorden van Nederland, met een speciaal voor de tour gemaakt album. Timo is afgelopen zomer bij kerken langsgegaan om inspiratie op te doen en verhalen te verzamelen. Vanuit dit materiaal heeft hij nieuwe liedjes geschreven. Hier zijn acht bijzondere nummers uitgekomen, allemaal met een directe link naar kerkjes die deel uitmaken van de Tsjerketour. “Het bezoeken van de kerken op het Friese platteland was geweldig. Ik hoorde mooie verhalen over de kerk en de directe omgeving. Soms was iets kleins al aanleiding voor het schrijven van een nieuw nummer,” aldus Timo.

Start Tsjerketour Timo de Jong

foto lennard fopma

Een voorbeeld is het nummer Harmony From Dissonance. Het lied is een muzikale steun in de rug van ieder die hartverscheurend leed heeft gekend. “In een kerk zag ik een heel verdrietig beeld, namelijk de grafsteen van de vrouw en dochter van een predikant. Het gekke was dat de grafsteen middenin het gangpad lag van de kerk, waardoor die man dus elke keer herinnerd zou worden aan die afschuwelijke gebeurtenis.” vertelt Timo. “Omdat ik in mijn omgeving mensen ken die ook vergelijkbare tragedies mee hebben gemaakt, wil ik daar graag bij stilstaan.”

Timo heeft deze nummers uitgewerkt met zijn band: Sander Veldman op drums, Haico Postma op bas en Lennard Fopma op gitaar. De muziek hebben we opgenomen onder de bezielende begeleiding van producer Thomas Wevers. Verder waren er gastbijdragen van David Gram (lapsteel, o.a. Tim Knol), Maaike Boonstra (trompet), Robin IJzerman (koor) en Arno Bakker (sousafoon en trombone). Tegelijkertijd met de Tsjerketour wordt het nieuwe album gereleased op vinyl in samenwerking met de Friese Vinyl Club. De releaseparty van de Friese Vinyl Club vindt dit keer dan ook hoogst uitzonderlijk plaats in de Dorpskerk in Huizum. Het album verschijnt via de streamingplatforms via Revanche Records, het label van Timo.

De Tsjerketour komt tot stand als een samenwerking tussen Popfabryk; productiehuis voor Friese popcultuur en Stichting Alde Fryske Tsjerken. Popfabryk ziet de oude kerken in Friesland als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een
overwegend nieuw publiek. Samen met de Stichting Alde Fryske Tsjerken is de intentie uitgesproken om jaarlijks met een kleine, bij de locaties passende producties een Tsjerketour te doen.

Luisterlink Kingdom Of Mine

Zondagmiddag 7 april - Thomaskerkje, Katlijk
Vrijdagavond 12 april - Redbadtsjerke, Jorwert
Zondagmiddag 14 april - Doarpstsjerke, Rottevalle
Vrijdagavond 19 april - Mariakerk, Foudgum
Zondagmiddag 21 april - Sint Joriskerk, Dedgum
Zondagmiddag 28 april - Dorpskerk, Huizum (album release)