Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

« Projectoverzicht

Lenk

Roemeens-Friese samenwerking op Noordelijk Film Festival

LENK (Beeld Guillaume)
LENK (Beeld Guillaume)

Na het project Sound = Vision vorig jaar, is de Popfabryk ook aanwezig tijdens het Noordelijk Film Festival 2010. Deze keer met een internationale samenwerking tussen de Roemeense filmmaakster Adina Pintilie en de Friese muzikanten van LENK, een nieuw project van componist Jos Blomsma.

Blomsma werd geïnspireerd door de poëtische beelden van een post-communistisch Roemenie uit de films van Pintilie. De leegte en schoonheid in de film bieden voor de componist veel ruimte voor een eigen muzikale interpretatie. De film Balastiera #186 is een visueel gedicht over afzondering, verlangen naar gezelschap en over het onvermogen écht contact te maken met de medemens. Jos Blomsma van Lenk componeerde muziek, geïnspireerd door de film. Het resultaat is niet een traditionele soundtrack, maar een live muziekperformance waarin film en geluid elkaar ondersteunen.

Pintilie maakte internationale furore met haar korte film Oxygen (Tiger Award competitie Rotterdam 2010). Naast Balastiera zal ook deze film getoond worden in het programma. Achteraf is een Q&A met LENK en Adina Pintilie over de totstandkoming van de samenwerking.

LENK feat. Adina Pintilie is te zien op vrijdag 12 november. Kaarten zijn te koop via het Noordelijk Film Festival

Op donderdag 11 november is er een voorpremiere te zien van Lenk op Ameland. Dit in het kader van Island Creative Quarantine.