Postbus 2585 8901 AB Leeuwarden e:

 

TalentLab

Naast een productiehuis, is Popfabryk ook een TalentLab die kennis, ervaring en netwerk deelt met jonge talentvolle makers in de hiphop- en popcultuur die op zoek zijn naar een lossere vorm van samenwerking. Wij geven advies over projectmanagement, de mogelijkheden tot financiering en kennen veel mensen in de popsector zodat we je altijd verder kunnen helpen. Soms stellen we hierbij een kleine financiële bijdrage beschikbaar op bais van co-financiering. Met het beschikbaar stellen van een klein werkbudget willen we een steun in de rug zijn voor kleinschalige innovatieve ideeën.

Academie voor Popcultuur - special 
Naast dat makers ons altijd kunnen benaderen met plannen, dagen we jaarlijks in samenwerking met de Academie voor Popcultuur studenten uit om met een projectvoorstel te komen dat aansluit bij de Popfabryk en vorm geeft aan de hedendaagse popcultuur. Het voorstel heeft bij voorkeur een interdisciplinair karakter en is onderscheidend. Het voorstel moet voor 1 september 2023 gerealiseerd zijn. Beknopte projectvoorstellen kunnen tot 23 december 2022 om 10:00 uur ingediend worden bij Popfabryk via info@popfabryk.nl. Het voorstel omvat in ieder geval het volgende:

  • beschrijf wie je bent
  • beschrijf wat je wil gaan doen;
  • beschrijf waarom je dit wil gaan doen;
  • beschrijf hoe en (eventueel) met wie je dit gaat doen;
  • beschrijf je presentatievorm en waarom je hier voor kiest;
  • beschrijf hoe je een publiek gaat bereiken en welk publiek;
  • maak een dekkende begroting. 

Eerder zijn de volgende TalentLab producties ondersteund door Popfabryk:

HUISWERK TAPES singer-songwriter Timo de Jong Tijdens is tijdens de lockdown toch nog even op pad geweest en wel met een viersporen analoge cassetterecorder en twee microfoons. Zo zijn er vier split-cassette tapes opgenomen met acht artiesten: Amarens de Boer & Sarah Sotemann, Wouter de Boer & Sido Martens, Zippora Tieman & Robin Yzerman, Hiemstrowski & Johnny loves me. Nu te koop in onze webshop.

MOMSNAME heeft The Waves gerealiseerd over het leven van jongvolwassenen binnen een samenleving met toenemende complexiteit. 

Alice's Paralysis werkt aan een interdisciplinaire performance die de werkelijkheid zintuigelijk spiegelt, hierbij de uiterste te zoeken van emotionele beleving- spelend tussen leed en geluk.

Be My Guest werkt aan een performance die gaat over de chaos van het internet en de staat van onze wereld, maar ook over het leren luisteren naar je naasten en weer liefde vinden in jezelf.

Aukje de Boer werkt met kloffie aan een geintegreerde aanpak van muziek en vormgeving resulterend in een cdboekje. 

Lester Blackfield heeft het project Animus gerealiseerd; een audiovisueel project dat de relatie tussen mens en systeem onder de loep neemt.

Gabrielle Terpstra vormt de kern van Pauper Poëzie, een los/vast kunstcollectief met een wisselende bezetting. Mensen sluiten aan, mensen gaan weer verder. Pauper Poëzie werkt vaak samen met kunstenaars en muzikanten om een toffe liveperformance neer te zetten. Het woord van Pauper is rauw, gaat over beleving en is altijd opzoek naar verbinding buiten de gebaande paden om.

Lucas Boerwinkel, maakte de stomme film Gustav & Grace met live-muziek die in premiere is gegaan in Vera in Groningen en onderdeel uit maakte van het Noorderkroon programma van het Noordelijk Film Festival.  

Jonathan Bergsma, artiestennaam Johnny loves me, maakt muziek over filosofische vraagstukken zoals de liefde. Volgend jaar gaat hij op tour met zijn band The Lovebirds. Jonathan besteedt zijn bijdrage uit het TalentLab aan de professionalisering van zijn liveshow.

Julia Dubbelboer maakt een theatrale performance onder de werktitel 'Exploderen'. De performance gaat over vastklampen aan zekerheid. Ben je echt gelukkig, of speel je vooral op safe? Met haar performance zoekt Julia het grijze gebied op tussen een concert en een voorstelling.

Rick Zijlstra wil graag groeien als theatermaker. Hij werkt aan zijn eerste eigen multidisciplinaire voorstelling 'Mannenwinter': een artistieke en intieme zoektocht naar mannelijkheid. In de voorstelling combineert Rick monologen over zijn ervaringen als transman met livemuziek en beeldprojecties.

Naduah van Keulen maakte op basis van de songteksten van haar debuut EP een prentenboek, genaamd 'Verhaaltjes voor het slapengaan'. Volgend jaar gaat ze op tour door Nederland. Tijdens haar concert komen de illustraties uit haar prentenboek tot leven in bewegende visuals.

Jamila Faber presenteert 'Pink Pills': een livestream via YouTube en - naar eigen woorden - een roze antidepressivum. De livestream biedt een tijdelijke ontsnapping met bravoure én kwetsbaarheid aan iedereen die langzaam gek wordt tijdens de pandemie. 

ThuisLab - special open call ivm corona maatregelen (gesloten)
Het publieke leven ligt stil: er zijn voorlopig geen concerten, voorstellingen, exposities en festivals. In deze tijden van zelfisolatie is de solist aangewezen op zichzelf en een virtueel publiek. Wij daagden zolderkamer pioniers, zelftapers, homecineasten, selfisten, huisdichters, singer-songwriters en eenmansbands uit voor deelname aan het ThuisLab. Een thuislaboratorium waarin de maker zijn/haar hersenspinsel uitvoert, zonder fysieke anderen, en het presenteert aan de buitenwereld. 

Voor Friese maker in de popcultuur die ons een korte omschrijving sturen van hun idee en de wijze waarop ze dit wilt presenteren. Dit idee moest binnen een week te realiseren zijn. We selecteerden in de eerste ronde maximaal tien ideeën en stelden een werkbudget van €500,- per idee beschikbaar. In verband met de hoeveelheid ingediende plannen hebben we een tweede ronde gelanceerd. De resultaten werden en worden online gepresenteerd in samenwerking met 3VOOR12/Friesland.

In de eerste ronde zijn kleine productie voorstellen van Esther de JongJos BlomsmaLester BlackfieldJamila FaberJelle van GosligaTimo de JongHaitze de VriesYVI, Annemarie Lindeboom + Jeroen van de Bovenkamp + Abel de Grefte, Michelle Samba + Johanneke Dijkstra gehonoreerd en gemaakt.

In de tweede ronde zijn kleine productievoorstellen van van Celine Verheij + Jochem KnoefGido LahuisZippora TiemanZEATies Wijnen + Réka Révász, Rj van A + Jochem Knoef,  Reina Rodina + Wander Kars, Adriaan Groffen, Mireille Muller + Trevor Vreeburg, Tristan Visser en Mendie Devine gehonoreerd en gemaakt.

In totaal zijn 21 ideeen gehonoreerd van de 44 voorstellen. Presentaties via 3VOOR12/Friesland.

Eerder zijn de volgende TalentLab producties ondersteund door ons:

Bouwe Brouwer -Them skies of blue
Bouwe Brouwer geeft op gehele eigen wijze een fotoimpressie van het festival Into the Great Wide Open op Vlieland. Tijdens de Friese Lente presenteert hij dit werk in de Sidewalk Gallery in Leeuwarden. Voor de expositie zijn verschillende prints in gelimiteerde oplage gemaakt. In samenwerking met Chemistry Publishing is er een handgemaakt magazine tot stand gekomen met een selectie van de beste foto’s die door Bouwe Brouwerd tijdens het festival gemaakt zijn.

Jonathan Sipkema - Wild Winds
De Friese band Seewolf werkt momenteel aan het opnemen van hun debuutplaat Moonwater, die in 2019 zal verschijnen. Dat doen de vier heren geheel zelf, met een tapemachine die ze uit Amerika lieten verschepen naar Friesland. Eerder dit jaar brachten ze al een voorproefje uit: de negen minuten durende single Wild Winds. Tijdens een residentie van twaalf dagen, voorafgaand aan Explore the North, komen filmmaker Jonathan Sipkema uit Zwolle en de van oorsprong Mexicaanse danser Diego Robledo uit het Granada (Spanje) bij elkaar, om samen een korte film te maken met Wild Winds als soundtrack. Presentatie tijdens Explore the North.

Jamila Faber - Lupus
LUPUS gaat over de wolf die we allemaal in ons hebben. De stem in je hoofd die je zegt dat je het niet kunt, die je saboteert. De wolf is bij de een bloeddorstiger dan bij de ander, maar we hebben allemaal een eigen wolf. Hij is nooit ver weg, en je weet nooit wanneer hij toeslaat. Te zien tijdens het LUNA Festival.

Douwe Dijkstra en de sneue vertoning - Leipzig 
Er was al een tijdjes sprake van dat Douwe Dijkstra en de sneue naar het buitenland zouden gaan, maar afgelopen maandag is daadwerkelijk daad bij het woord gevoegd. Het Friese necropop duo heeft in Nederland het genre enigszins op de kaart gezet Tijd om de horizon te verbreden dus. Het duo is een maand lang in Duitsland, in Leipzig om precies te zijn. 

Rosan Vloedgraven - Kitty Kitty Foster
Audiovisuele performance bij Friday Night in Groningen als onderdeel van haar afstudeerwerk aan de Academie voor Popcultuur.

Jochem Knoef en Baz Laarakkers - mute
mute is een audiovisuele installatie van Jochem Knoef en Baz Laarakkers, speciaal ontwikkeld voor de locatie en uitgevoerd tijdens het UITfestival Leeuwarden 2017. In het dagelijkse bombardement aan informatie, desinformatie en meningen biedt de bunker een hernieuwde schuilplaats. Hier wordt al improviserend gestreefd naar verstilling, versobering en eenvoud, een tegengeluid met intensiteit, bezinning en concentratie. Ga op avontuur en omarm de verstilling.

Tijdens MediaArt Friesland is mute verder ontwikkeld en de presentatie hiervan vond plaats op het Freeze festival.

CIEL (NL) en The Other SHI (DE)
Ze werden onder de noemer Asteriks in Residence vier dagen bij elkaar gezet in een oefenruimte zonder elkaar te kennen. Vier dagen lang schrijven, experimenteren en elkaar motiveren tot het maken van nieuwe muziek. Op dag vijf van het project kregen CIEL uit Leeuwarden en The Other Shi uit Duitsland, tijdens Welcome to the Village, drie kwartier ruimte om aan het publiek te laten horen wat er uit vier dagen 'opsluiting' ontstaan is. In een bomvolle Kolderwolde lieten ze een productie horen waar ze trots op mogen zijn. The Other Shi vormde tevens een band uit het Europese Excite netwerk van de Popfabryk.

Jamila Faber - Lola & De Grijze Massa
Er borrelt iets vreemds uit een put in Graudrecht. Iets smerigs, iets onwelriekends, iets gevaarlijks. Wat is het? Waar komt het vandaan en, niet geheel onbelangrijk, hoe kom je ervan af? Lola & De Grijze Massa is een analoge schaduwanimatie van Jamila Faber, Met elektronische muziek van Dennis van Tilburg en live-verteller Rocco Hueting (bekend van De Staat) neemt Faber je mee naar duistere oorden die niemand eerder durfde op te zoeken. Wees bevreesd doch moedig en trotseer De Grijze Massa.

YellowStraps (BE) en Chai Blaq (NL)
Leeuwarder concertplatform Ondergronds heeft via Excite; het Europese netwerk van de Popfabryk, de Belgische band YellowStraps gekoppeld aan de Friese artieste Chai Blaq. Samen hebben ze drie dagen voorafgaand aan het UITfestival een repetitieruimte met elkaar gedeeld, waarin een gezamenlijke set geschreven en voorbereid is. Die set is tijdens het UITfestival Leeuwarden, op zondag 28 augustus 2016 exclusief gepresenteerd.

Amber (IS) en Tolls (NL)
Tijdens het Freeze Festival 2016 heeft er een internationale samenwerking plaatsgevonden tussen de Friese act Tolls en IJslandse act Amber. Met hulp van producer duo Snoet & Smoel hebben de twee acts gezamenlijk een nieuwe track geschreven en opgenomen. Beide acts hebben tevens een set gespeeld tijdens het Freeze Festival.

Cowboy Killers – WINDOWLICKER
WINDOWLICKER] is een verticaal zeefdrukproject van het Leeuwarder zeefdrukcollectief Cowboy Killers en beeldend kunstenaar Stefan Hoffmann, dat in 2018 mogelijk wordt uitgevoerd op de ramen van twaalf leegstaande panden in de binnenstad van Leeuwarden. Eind 2016 is er een pilot gerealiseerd waarbij Stefan Hoffmann en de Cowboy Killers gezamenlijk een werk hebben gecreëerd, hierbij stonden technische en artistieke uitwisseling centraal. De pilot is gerealiseerd binnen de context van Explore the North en gerealiseerd met ondersteuning van de Popfabryk.

Bart Bruinsma – Stereo
Uit Kreaasje 2016; het Fulkaanproject waarin Keunstwurk, Friesland Pop en Popfabryk samenwerken heeft het project van Bart Bruinsma ondersteuning gekregen vanuit de Popfabryk. Stereo is een audiovisuele installatie waarbij het draait om miscommunicatie. De installatie is gepresenteerd tijdens het Freeze Festival. Samen met de maker wordt er nu gekeken naar een vervolg.

Broken Brass Ensemble - Remixed
Naar aanleiding van hun succesvolle debuutplaat Brasshopper kwamen er geregeld opmerkingen en vragen van DJ’s of ze een geremixed track in hun set mochten opnemen? De vraag kwam te vaak voorbij om hier niet iets mee te willen doen. In samenwerking met Bambeats en Goomah zal een EP uitgebracht worden met remixes, waaronder een ongereleasde track van Brasshopper.

Bastard Sugar - Het Toilet der Herinneringen
Bastard Sugar, pseudoniem van Wander Kars, heeft in samenwerking met Willie Darktrousers, Anan Striker en Marcel de Vries, het toilet van Neushoorn onder handen genomen. Een toiletbezoek zal nooit meer hetzelfde zijn.

Sväva - visualproject
Naast een muzikale wereld wil Sväva in samenwerking met visulele kunstenaars ook een visuele wereld creëren op het podium. Het resultaat hiervan is tijdens Freeze gepresenteerd.

Willie Darktrousers - stripalbum Wortels
Een bijzondere publicatie over levende groentes, kapotte tv's, een groot stil bos en een huilende robot, in een gelimiteerde oplage van 500 stuks.

Hashtag Genieten - jong, ambitieus en blut
In de documentaire Hashtag Genieten worden denkbeelden van de mensen van nu en de mensen van morgen getoond. Binnen de kaders #jong #ambitieus en #blut hebben Aletta Top en Johanneke Dijkstra van het collectief BLAUHAUS reeds 50 videoblogs ontvangen, een populair medium om informatie uit te wisselen. Deze videoblogs zijn onderdeel van het onderzoek naar de tijdsgeest van nu, en geven input voor het tweede en derde deel van de documentaire. In de videoblogs worden vragen beantwoord als: Hoe meet ik mijn geluk?, Ambitie of geld?, Wat is werk?, Ben ik een product van de media?, Wat is bestaansrecht?, Uitkering of burn-out? Hashtag Genieten: 

Icky Pack
Icky Pack is een tweemansfractie uit Friesland, die gruizige rock maken waarbij de ritmesectie maatgevend is. Bij de totstandkoming van hun nieuwe EP hebben ze geëxperimenteerd met de opnameruimte als onderdeel van het instrumentarium. In een oude kaasfabriek in Burgum vestigden ze tijdelijk een opnamestudio, waarbij niet alleen de akoestiek van de kaasfabriek, maar ook het geluid van radiotoren, leidingen, piepende scharnieren in gesampelde vorm deel uitmaken van de nieuwe nummers.

Pelican Sessions - Village Session
Een serie akoestische sessies met binnen- en buitenlandse artiesten.

Heksenhamer - Swalk
Een volksverhalen-revu.

Lysbeth Munniksma - Find Your Own Way
Een muzikale reis van platteland naar stad.

Laurens van der Meulen & Prof. dr. Charlotte Hemelrijk - Vreemde Vogels
Kunst & Wetenschap vertellen het Verhaal (In samenwerking met de Nacht van Kunst & Wetenschap).

New Crimewave - Schrikdraad
Hoge voltage, stroomschokken, vlammende gitaren en dreunende electrobeats!

Aeria Electrica - 00:00 Einde van de Wereld
Een elektronische rockopera die zich afspeelt op de vooravond van het einde der tijden.

Stichting Jong Talint yn Fryslân, Froeks.TV en Smack the Apple
Productie ondersteuning van nummers voor nieuwe Friese speelfilm over jongeren en krimp.